Sanctuarul Libearty, adevărata viață de urs după o istorie de coșmar

Sanctuarul Libearty, adevărata viață de urs după o istorie de coșmar

Povestea rezervației de urși începe în 2005, când Asociația „Milioane de prieteni“ a semnat devenit partener cu Primăria Zărnești și a primit concesiunea pentru terenul necesar construcției sanctuarului „Libearty“, pe o perioadă de 49 de ani.

WAP (Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor) li s-a alăturat acestor eforturi, pentru proiectul “Salvarea urșilor captivi” – cel mai mare proiect de salvare, îngrijire și bunăstare a ursului brun, din Europa.

116 urși au fost salvați de la o viață de coșmar, plină de abuzuri, petrecută în cuști minuscule față de nevoia de spațiu a unor astfel de animale, prizonieri între gratii ruginite și cu ciment sub tălpi, în loc iarbă.

Până să ajungă la noi, unii nici nu știau cum e să se cațere într-un copac, să se ascundă de soare în zilele caniculare sau să se bucure de o apă suficient de adâncă pentru o bălăceală. Foarte mulți erau ținuți în cuști pe terasele restaurantelor, hotelurilor și pensiunilor, lângă cabane sau benzinării, ca atracție turistică. Au existat și cazuri de “dragoste nemăsurată” a unora care, în loc să îi lase să trăiască în mediul lor natural, au preferat să îi țină după gratii.

Eforturile Asociației sunt recunoscute la nivel internațional, prin interesul companiilor media, dar și prin desemnarea sanctuarului drept „Cel mai etic sanctuar din lume“, potrivit National Geographic Traveller.

 

Maratonul International Brasov a ales sa sutina cauza Sanctuarului Libearty si incepand cu luni, 22 aprilie, 25% din taxele curselor competitive (42k, 21k, 10k) vor fi destinate Sanctuarului, iar pentru fiecare participant care se inscrie la cursa populara a maratonului va fi donat 1euro/ inscris.

 

Urmareste sanctuarul Libearty pe pagina de FACEBOOK.

facebook
instagram
youtube
Translate »