Traseu maraton, 42km

Traseul de maraton - 42km

DESCRIERE

Ii multumim lui Cosmin Obogeanu, Brasov Trail Adventures http://brasovtrailadventures.ro/, pentru o asa descriere pitoreasca a traseului. Sa va bucurati din plin de cursa!

Alearga cu noi si descopera Brasovul in timp ce te umpli de sanatate si cultura. Parcurgem strazile vechi, din timpuri medievale, ale Brasovului, numit in acele vremuri Corona. Gustam putin si din zona muncitoreasca a Brasovului, unde inca se mai construiesc timid camioane si autobuze. Urcam in statiunea balneoclimaterica Poiana Brasov, unde ai sanse sa mai vezi zapada pe varful muntilor. Si cu boost-ul coborarii din Poiana revii in centrul istoric, pe sub Tampa, pe str Sforii, pe langa Biserica Neagra. Si gata, nici nu o sa stii cum cand au trecut cei 42,195km la finish, in Piata Sfatului.

Startul il vom da la ora 8:00 din Piata Sfatului, loc stravechi si plin de istorie de unde mai marii Cetatii Brasovului luau deciziile si conduceau Tara Barsei. Vom pleca spre iesirea din fosta cetate si o vom parasi prin fosta Poarta a Vamii, trecem pe langa Cladirea Mielul Alb pe dreapta (unde puteti admira o fresca cu mielul), in usoara coborare pe strada Lunga alergam pentru circa 500 m. Apoi vom face dreapta la prima bifurcatie pe str. De Mijloc, coboram circa 2 km si facem la stranga pe str. Campului.  Apoi urcam inapoi pe strada Lunga, care e luuunga de circa 3 km si plina de case vechi sasesti. Vom avea parte de umbra copacilor de pe margine.

La capatul strazii Lunga, in zona fostului maidan din afara cetatii, vom coti la dreapa pana in Livada Postei, trecem prin dreapta Cercului Militar, apoi prin stanga Bibliotecii Judetene George Baritiu si intram precum strajerii ce patrulau cetatea Brasovului in zona stiuta ca “Dupa Ziduri”, o promenada racoroasa si umbroasa, unde alergam pe malul “Spurcatei”, apa ce n-a fost “primita” in cetate. Trecem pe sub Bastionul GRAFT, admiram in dreapta, pe deal, Turnul Alb si Turnul Negru din sistemul de aparare si avertizare al cetatii din vremea otomanilor si a cotropitorilor. La coltul superior al cetatii vom coti stanga, vom traversa strada George Baritiu si intram, incurajati de prietenii nostri de pe margine, in Piata Sfatului, ocolim Casa Sfatului si ne indreptam din nou spre iesirea din cetate, facand a 2 a la dreapta pe Bd. Eroilor, prin latura dreapta a Parcului Titulescu. Vom vedea pe partea dreapta Hotelul ARO Palace, datand de la inceputul anilor 1900, pe partea stanga vom admira cladirea Primariei, fostul Palat al Finantelor, Palatul Postei. Vom trece prin zona Modarom, unde s-au luptat la 1989 pentru libertatea de exprimare parintii nostrii. Continuam pe Bd. 15 Noiembrie, zona Cinemateca Patria, trecem prin centrul civic al Brasovului, zona administrativ-bancara a orasului si alergam Calea Bucuresti aproape in totalitate – pana aproape de capatul acesteia, unde cursa coteste inapoi. Ocolim centrul Civic pe latura lunga, intrand pe strada Iuliu Maniu si trecand pe langa Aula Universitatii Transilvania. Drumul se va ingusta langa Hotelul Ambient, va trece pe langa Liceul de Muzica, iar prin spatele Primariei, pe cealalta latura a Parcului Titulescu vom parcurge Sirul Hotilor, numit astfel dupa faima locuitorilor strazii (preoti, avocati si  chiaburi), actuala strada Nicolae IORGA. Ocolim din nou Cercul Militar prin zona Mielul Alb, ajungem din nou in Livada Postei si cotim dreapta pentru a cuceri Poiana Brasov.

Urmeaza o urcare de 12km cu diferenta de nivel de aproape 650 m. Urcarea incepe din Livada Postei cu o portiune dreapta pe langa Parcul Schaeffler, coteste pe langa Cimitirul Evreiesc, ajungem deasupra parcului, trecem pe langa Turnul Alb si Turnul Negru, ajungem in zona Dealului Warthe. Ne tragem sufletul pe zona de plat, apoi iar urcam si in 2 km ajungem la zona Belvedere, de unde uitam de greul cursei si admiram de sus orasul si Muntele Tampa. Urmeaza 3 ace de par la umbra pinilor. Traseul continua la umbra copacilor. In dreapta vom avea rezervatia naturala “ Stejerisul Mare”, care asa cum ii spune si numele, e plina de falnici Stejari care de care mai batrani si plini de povesti. Ajungem la Crucea Albastra pe dreapta, traversam Poiana Mica, de unde pe partea dreapta putem saluta Bucegii, Piatra Craiului si Muntii Fagaras in departare si vedem varful Postavarul. De aici, in usoara coborare urmata de plat 500m, ne pregatim de asaltul final asupra Poienii. In maxim 2 km suntem sus si cotim la vale cu calcaiele la ceafa, doar suntem voinici, nu?

Traseul ne aduce la Belvedere, de unde vedem toata Tara Barsei, Muntele Tampa si orasul vechi. Portiunea pana in Livada Postei e identica cu urcarea, o stim deja. Coboram in Livada Postei, o luam din nou pe Dupa Ziduri, pe la racoare si ocolim cetatea, trecand pe langa Arhivele Statului. Trecem pe langa Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere, in partea dreapta vedem celebrul Colegiu Andrei Saguna, trecem pe langa Poarta Schei, poarta de acces in cetate, in partea stanga avem Arena Ion Tiriac, superbul complex de Tenis Olimpia. Urcam pe ALeea de sub Tampa, admiram panorama orasului, vazuta de sub Tampa, de la umbra brazilor, trecem pe langa Apeductul Christian Kertsh, iar in capatul aleii ne intoarcem pe acelasi traseu pana la complexul Olimpia, unde cotim la dreapta pe strada Castelului, prin dreapta Arenei Ion Tiriac si intram pe strazile inguste ale cetatii Brasovului.

Cotim la dreapta pe strada Cerbului, trecem pe langa Casa Sforii si intram pe strada Sforii, cea mai ingusta strada din Sud-Estul Europei. Cea mai ingusta strada, dar poate trece si un om Calare prin ea 🙂 Traversam strada Poarta Schei si intram pe strada Hans Benkner. De aici pana la finish si aplauze… savuram Victoria. Victoria cu noi insine. Am cucerit Brasovul!

Traseul poate fi parcurs virtual aici – http://www.mapmyfitness.com/routes/view/1524601990

facebook
instagram
youtube
Translate »